Zapraszamy na wydarzenia

Brak wydarzeń tego typu

Zobacz na mapie Doliny Baryczy, gdzie znajdują się aktywne sołectwa

Pokaż większą mapę

Najnowsze video
Zapisz się do Newslettera
Warsztaty -Kultywowanie tradycji, obrzędów i zwyczajów Bożonarodzeniowych

2013-11-11

Działanie IV. Warsztaty tradycyjnej kuchni bożonarodzeniowej - zajęcia dzieci + dorośli (9 godz.) zajęcia odbywać się będą popołudniami (3 x 3 godz.) . Na zajęciach zostaną omówione znaczenia potraw wigilijnych . Wykonanie ich tj. karpia , makiełki, krokiety , zupa owocowa, zupa śledziowa , kutia ... Pierwsze zajęcia kulinarne za nami . Trzy godziny zajęć bardzo szybko upłyneły . Grupa ok. 30 osób brała udział w zajęciach, wykonano makaron - makiełki, barszcz z uszkami . Wszyscy super się bawili zarówno dzieci jak i dorośli. Kolejne zajęcia 13.11.2013r. 

oto nasze przepisy :

1. POSTNY BARSZCZ

SKŁADNIKI:

2 kg buraków
czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych

Wykonanie:

Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico. Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami. Uważać na ilość pieprzu i czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym serem pokrojonym w kostkę.

2. Uszka do barszczu

 

Składniki (dla 4 osób):

Ciasto:

·   300 g mąki tortowej

·   120 ml ciepłej wody

·   1 jajko

·   1-2 łyżki oleju

·   duża szczypta soli

Farsz:

·   100 g suszonych grzybów

·   2 cebule (drobno pokrojone)

·   3 łyżki oliwy lub masła

·   2 łyżki śmietany

·   2 łyżki bułki tartej

·   sól i pieprz

Dziękujemy wszystkim za udział !!!